A Village Centre for Blaindorf

A Village Centre for Blaindorf, Architecture

In cooperation with the community of Feistritztal, design project, Kunstuniversität Linz, 2015

In terms of expansion Blaindorf is the largest village within the community of Feistritztal in Styria. The settlement structure is characterised by urban sprawl, which is one of the reasons the local community has been facing difficulties in generating a town centre for years. Important infrastructural buildings, such as a restaurant, the school and the fire brigade are located at the village‘s external borders.  This design project tries to reintroduce the village centre of Blaindorf by successively compacting the settlement‘s central structure. The reintroduction of lost facilities, such as grocery, a bakery, a café and a kindergarten are as important for this process as it is to question the true identity of Blaindorf itself.
Since the mayority of Blaindorf‘s inhabitants work in the agricultural sector, which is typical of this region in Styria, it seems useful to establish an agricultural centre for the whole region as part of the village‘s new nucleus. This multifunctunal building can be used for advanced training, scientific research (e.g. the greatest variety of beetle species of central europe) and exhibitions as well as local events or meetings. It symbolises the opportunity of a new perspective and change within the heart of the village.

 

Blaindorf_location plan_sophieschrattenecker

The Wall as a Living Room

Architecture, The Wall as a Living Room

Neues Stadtquartier, design project, Kunstuniversität Linz, 2015

 

The space generated from the contrast of the massive wall and the light and airy room, the contrast of light and shadow, forest glade and cave allows its inhabitant to retreat or to be in an extrovert space. Every apartment within this building complex is equipped with a protective back, the „wall“. This wall contains not only the resident‘s intimate rooms – such as a bathroom and an alcove for sleeping – but serves also as a supply line for the whole unit. The massive cave-like rooms inside the wall are opposed to the airy living rooms of wooden light-weight construction docked to the concrete structure. These rooms are higher, lighter and bigger in their dimensions than the compact caves inside the wall. It is their task to provide all “public“ functions of daily live, such as working, eating and social gatherings.

the wall as a living room_model_sophieschratteneckerthe wall as a livingroom_modules_sophieschrattenecker

 

Archive of the Flotsam

Architecture, Archive of the Flotsam

An archive made of bricks: situated in Copenhagen, design project in cooperation with Wienerberger Ziegelwerke, Kunstuniversität Linz, 2014

What is thrown into the ocean, can soon be found and collected as pieces of fotsam along the coastline. Streams and tides are defining the movement of countless oating items that have long ago turned into left overs, ejected from – and by – human society. It is similar to a new way of globalisation. A globalisation far off refugee routes and boarders. Washed up and exposed to a permanent current, the Archive of the Flotsam has carved into the coastline. It has turned into fotsam itself. The archive‘s outer appearence is equivalent to a massive cube made of bricks. The building‘s centre is formed by its treasured goods: the archive, a construction made of steel grating, full of nets with tons of fotsam in them. Like a cage that has just been pulled out of the flood, this smaller steel cube is floating inside the building‘s massive walls above a huge saltwater pond. In order to provide the archive with supporting rooms, the sourrounding brickwalls are hollowed out.

archive of the flotsam_floor plans_sophieschrattenecker

Pueblos Calleros

Architecture, Pueblos Calleros
Design project „Ribbon-Built Villages“: Prototypical Houses for the Ecuadorian Costal Region, 2013/14
1st prize, Blue Award 2016

www.blueaward.at

“Pueblos Calleros” organises housing along highly frequented infrastructural routes leading towards areas of high population density. The project’s main objective lies in reaching greater spacial and social density by providing both interior rooms and private exterior space within one building, multiplied by personalised variations within the whole settlement structure. The combination of long-lasting materials such as reinforced concrete and easily renewable, locally available material such as bamboo unfold new possibilities for a building tradition that has been facing a severe decrease over the last decades. Whilst purely bamboo-built houses are lacking privacy for its inhabitants and are easily broken into or destroyed by fire, their earthquake security as well as ecological and atmospheric environmental performance is remarkable. By applying bamboo-building materials in a beneficial way to a robust settlement structure of concrete and brick, a lasting and highly flexible system is generated.

STEP 1: The community provides a property of suffcient dimension along the road.
STEP 2: Base and walls of concrete and brick are constructed by the community and sold/ leased to settlers and future inhabitants.
STEP 3: The inhabitants construct their bamboo house inside the structure, using prefabricated joints and openings in the wall and base to fix their bamboo-columns and the roof(s).
STEP 4: At last only the walls made of split-bamboo are missing. These mats are attached to columns and walls, resembling textiles or even skin.

Pueblos Calleros_section_sophieschrattenecker

pueblos calleros_model_sophieschrattenecker Kopie

Bamboo Constructions at the Ecuadorian Coast

Bamboo Constructions, Research

Field research and building survey in Ecuador and Colombia
in cooperation with Andrea Hilmbauer, Helena Schrattenecker, Jessica Tschurnig
March – May 2013

Ecuador, one of the smallest but emerging countries in Latin America, has a profound culture of bamboo construction that has developed over the last 5.000 years. This culture is suffering from economic forces and social changes. Bamboo building methods are considered old-fashioned and are not widely accepted in Ecuador. They are currently used by economically disadvantaged members of the society. There are only a few publically accessible publications and books about the characteristics of Ecuadorian bamboo construction, even though some individual builders and architects, such as Jorgé Morán and Marcelo Villegas, have dedicated their lives to widening and optimising bamboo construction locally. Therefore the aim of this three-month bamboo research was to record and survey the Ecuadorian and Colombian bamboo habitat.

 

casa de cana_living room_ecuador_sophieschrattenecker

casa de cana_ecuador_sophieschrattenecker